Wie is Hanneke Schmeink?

Hanneke Schmeink is een professionele deskundige die  recreatiekennis koppelt aan de praktijk en dat aanvult met gedrevenheid, enthousiasme en creativiteit. Recreëren is een basisbehoefte. Een basisbehoefte die voor iedereen toegankelijk moet zijn en blijven. Dat is een filosofie die bij Hanneke Schmeink ten grondslag ligt aan de bevlogenheid en slagvaardigheid waarmee ze te werk gaat als ze een opdracht aanneemt en haar steentje bijdraagt aan een aantrekkelijk vrijetijdslandschap.

 

Zelfstandige Professional sinds 2006

Enthousiast startte Hanneke Schmeink in 2006: "Hanneke Schmeink RECREATIE". Daarmee speelde Hanneke al vroeg in op een groeiende behoefte in de markt naar een zelfstandig werkende professional: flexibel inzetbaar, betrokken en altijd op zoek naar creatieve en praktische oplossingen voor vraagstukken in de recreatiesector.

'Dare to share'

Integraal werken vraagt om verbinding en samenwerking. Dat is niet alleen hard nodig dat is ook leuk. Hanneke Schmeink bundelt de krachten vanuit een eigen netwerk met specialisten. Zo is een plezierige complementaire samenwerking met Theo de Bruin en heeft Hanneke in een prettige co-creatie met Jacob Heitman van Buro Horatius de coöperatie SpringPartner opgericht.

 

Werkervaring

 • Coöperatie SpringPartner; 2010 - heden
  Samenwerkingsverband van zelfstandige ondernemers

 • Hanneke Schmeink RECREATIE; 2006 -heden
  zelfstandige professional

 • Stichting Recreatie; 1998 -2005 projectleider.

 • Unitravel B.V.; 1997-1998 junior product manager.

Na enkele jaren werkervaring werd duidelijk dat beroepsmatig de affiniteit 'recreatie dicht bij huis' groter is dan met reizen naar verre oorden. De reisbranche werd verruild voor de Stichting Recreatie in Den Haag. Naast vakinhoudelijk een goed leerschool in 'politiek' Den Haag. In 2004 werd door Hanneke en haar gezin besloten het "Groen in en om de Stad" van de Randstad te verruilen voor de meren en het Friese platteland. Na een aantal projecten in dienstverband proefde Hanneke behoefte aan flexibititeit en specialistische recreatieve kennis en kunde en werd zelfstandig professional.

Opleiding

 • Landbouwuniversiteit Wageningen 1991-1996
  Studierichting: Consumentenwetenschappen
  Specialisatie: Recreatie en Toerisme

De studierichting recreatie en toerisme aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen was een bewuste keuze voor een nuchtere basis met een sociale invalshoek. Naast afstudeeronderzoeken op het gebied van Recreatie&Toerisme,  Marktkunde&Marktonderzoek,  resulteerde een extra stageopdracht bij SNP Natuurreizen in een verrassend resultaat. De Wandelwijzer, het handboekje met tips en wetenswaardigheden over wandelen en natuurvriendelijk reizen bleek zeer succesvol en telt inmiddels een vijfde druk

Re-Creatie
In één van mijn eerste collegedictaten stond in lettertype courier 10: “recreatie is afgeleid van het latijnse “recreatio” en betekent letterlijk herschepping”. Her creëren trok toen mijn aandacht en doet het ruim 20 jaar later nog steeds.

TrapJeSapje

Was het ideologie, hobby, PR of MVO? Eigenlijk van alles wat. Vanuit die verschillende gedachtes ontstond met SpringPartner het project TrapJeSapje. Op een ludieke duurzame manier een gezonde lekkere snack aanbieden. Met eigen spierkracht 'trap' je op een fiets met een blender lekkere ingredienten tot een smoothie.

TrapJeSapje is door SpringPartner met plezier ingezet als ludieke manier of spraakmakende edutainment voor verschillende relaties en klanten. In praktijk werd het een steeds groter succes en konden we het niet meer goed combineren met de dagelijkse werkzaamheden. We hebben het concept en de fietsen overgedragen aan een partij die het met enthousiasme verder is gaan uitdragen.

boot.jpg

Vrije tijd

Hoewel eigenlijk alle outdoor activiteiten de interesse hebben, van het struinen in het natuurgebiedje achter het huis, het lopen van een paaltjesroute tot SUPpen op het meer springt er wel één activiteit uit: zeilen. Van zeilinstructrice via fanatieke wedstrijdzeilster naar een bevlogen recreatieve zeiler.

vrijwilliger Staatsbosbeheer.jpg

In haar vrije tijd is Hanneke vrijwilliger voor Staatsbosbeheer en organiseerde zij onder andere één keer in de maand een activiteitenmiddag voor de jeugd: Spelen tot je groen ziet! Een combinatie van sport, spel en spelenderwijs de natuur ontdekken. 

Daarnaast zet zij zich op verschillende manieren actief in om met Oudehaske als dorp te inspireren en activeren voor een duurzame toekomst. Het project Hasker Pompke is daarin het meest in het oog springend.

De jeugd van nu zijn de bestuurders van morgen. Zij beslissen later over inrichting van het landschap en de maatschappelijke noodzaak van natuur in een leefomgeving. Heeft die jeugd de ervaring van kastanjes zoeken en verstoppertje spelen in het achterhoofd, dan beslissen zij straks op de grote directiestoel dat het bos toegankelijk blijft en niet verandert in een meubelboulevard.
Veel weekenden en vakanties kan je me vinden op het wad of de meren met Roel, Syb (16) en Jikke (13). Naast zeilen trek ik er ook graag op uit met wandelschoenen, bind ik de skeelers onder of ga ik een rondje SUP-pen. In het zonnetje met een boek, een pot thee of lekker glas wijn, is voor mij als ontspanning. Voor goede recreatie hoef je niet ver van huis!

E-qua trampo

"Raak je nu niet ietwat beroepsgedeformeerd": vroeg mijn omgeving toen ik aangaf een elektrisch aangedreven trampoline op het water te willen maken.

Tja misschien wel. En ach hoewel het niet echt van je hobby je beroep maken is,  ligt het wel in het verlengde. Als je in je werk warm pleiter bent van Fryslân, proeftuin voor elektrisch varen neem je dat in je vrije tijd met je mee. En dat leidt soms tot mooie combinaties. Zoals de E-qua trampo. Primair was het doel een trampoline op het water. Maar is natuurlijk wel mooi als het ook vaart en dan wel elektrisch aangedreven. De proefvaart op 5 juni op het Nannewiid was erg aangenaam en leidde tot veel enthousiaste reacties. De Jouster Courant weidde er een leuk artikel aan.

Lees hier het artikel of kijk hieronder de making of de E-qua Trampo